Cunoasterea este dintotdeauna invatare si in temeiul acesteia in orasul Harlau a fost infiintat inca din Evul Mediu “Colegiul din Harlau”, prima scoala laica de grad mediu din Moldova.
In anul 1959 se da in folosinta noua cladire destinata Scolii Medii din localitatea Harlau, cladire numita de cei de astazi, cladirea veche a liceului. In anul 1965, Scoala Medie va deveni Liceu de Cultura Generala, iar din 1974 se va numi Liceul real – umanist cu 12 clase.
Numele liceului a fost dat dupa numele marelui voievod moldav, ca recunoastere pentru “chipul de viteaz, bun, cuminte si sfant a celui mai mare om ce s-a ridicat dintre romani”.
Standardele la care se lucreaza in liceu sunt destul de ridicate, astfel incat elevii care participa la procesul de invatamant sa obtina rezultate foarte bune. Pentru aceasta se asigura o pregatire la nivelul pretentiilor unui invatamant de calitate, dezvoltandu-le elevilor creativitatea si spiritul intreprinzator, gandirea critica, capacitatea de asimilare a cunostintelor, de asumare a unor responsabilitati in societate.
Reforma invatamantului urmareste ca fiecare scoala sa se aseze pe o anumita filiera si anumit profil tinand seama de faptul ca prestigiul scolii, resursele umane si materiale de care se dispune permit sa se obtina rezultate foarte bune.
Utilizandu-se experienta pozitiva si resursele umane disponibile, se pune accent pe dezvoltarea puternica a celor trei profiluri: real, uman si servicii.